facebook

Pseudozboże, roślina wytwarzająca bogate w skrobię nasiona. Są one jasnobrązowe i mają słodkawy, lekko orzechowy smak.Przerabia się je na mąkę, płatki lub na popping. Te ostatnie przypominają miniaturowe kuleczki ze styropianu – to ziarna ekspandowane, czyli prażone podobnie jak popcorn.

Nazywany zbożem XXI wieku, choć jego zalety dobrze znali już starożytni Inkowie i Majowie, dla których był jedną z najważniejszych roślin uprawnych, obok ziemniaków, fasoli i kukurydzy. Obecnie szarłat, czyli amarantus przebojem podbija naszą kuchnię.

Zawiera sporo świetnie przyswajalnego białka. Pod tym względem produkty z amarantusa przewyższają nasiona kukurydzy, soi, a nawet mięso i dorównują przetworom mlecznym. Dlatego jest to świetne uzupełnienie diety rekonwalescentów oraz tych, którzy nie mogą pić mleka ze względu na nietolerancję laktozy.

Wyróżnia się wysoką zawartością skwalenu (olej z nasion amarantusa zawiera aż 10 razy więcej niż oliwa). Substancja ta opóźnia starzenie się organizmu i pomaga obniżać poziom cholesterolu. Działa jak naturalny antybiotyk, ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. To zaś sprawia, że dania z amarantusem warto polecić seniorom, zwłaszcza przy spadku odporności, jesienią i zimą.

Jest bogatym źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Ma sporo skrobi, która jest nawet pięć razy łatwiej przyswajalna niż skrobia kukurydziana. Dlatego dania z amarantusem mogą być świetnym zastrzykiem energii tuż przed intensywnym wysiłkiem fizycznym lub umysłowym.

Zawiera dużo wapnia oraz żelaza. A ponieważ nie zawiera glutenu, warto na stałe wprowadzić go do jadłospisu dzieci z celiakią.

Przygotowanie: Obecnie w sklepach ze zdrową żywnością można kupić ziarna, mąkę, płatki oraz popping, czyli prażone ziarna amarantusa. Te ostatnie są świetnym dodatkiem do koktajli, sałatek, surówek oraz deserów. Nasiona można natomiast gotować jak kaszę. Należy je zalać wodą (na 1 szkl nasion 2 szkl płynu) i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. To świetny dodatek do zup, faszerowanych warzyw, gulaszu oraz sałatek.

 
EkoProdukt Amarantus ekspandowany z
EkoProdukt Amarantus ekspandowany
Bio Planet 500g Amarantus
AURA HERBALS Amarantus (410g)
Eko Produkt Amarantus Ekspandowany z Melasą 200g -

Categories: Ciekawostki kulinarne

One Response so far.

  1. Kuba pisze:

    Amarantus ekspandowany to dobra przekąska do filmu zamiast popcornu, a słyszałem też, że w Meksyku robi się z niego batoniki „alegria”, gdzie ziarno jest chyba połączone jakimś syropem.

Leave a Reply



osiem − 1 =