facebook

…czyli krążki z cebuli smażone w głębokim tłuszczu. Przepis ten wywodzi się z kuchni greckiej. Przekąska w sam raz do piwa i nie tylko.

 

 

1/2 szklanki piwa  1/2 szklanki mleka  1/2 szklanki mąki   jajko  /   2 szklanki oliwy  4 duże białe cebule  sól, pieprz  łyżka sezamu

Do dużej miski wsypać mąkę, sól i pieprz, wymieszać. Powoli dodawać mleko, roztrzepane jajko oraz piwo i wyrobić ciasto, aż masa stanie się gładka. Odstawić na 15 min.

Obrane cebule pokroić w plastry i usunąć środek, aby otrzymać krążki. Zanurzać je w cieście i wrzucać po dwa do głębokiego naczynie z gorącą oliwą. Smażyć z obu stron, aż staną się złotobrązowe. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku. Posypać sezamem i podawać ciepłe.

 

Categories: Kuchnia grecka, Przekąski

Leave a Reply



× osiem = 48