facebook

Znana od tysięcy lat i nazywana w Polsce królową wszystkich kasz. W pełni na to miano zasługuje, jest bowiem najzdrowsza, najlżej strawna i najbogatsza w witaminy i składniki mineralne. Kiedyś bardzo popularna, dziś powoli wraca na stoły osób, które preferują zdrową żywność.

Kasza otrzymywana z łuskanych ziaren prosa, zwana też po prostu jagłami. Charakterystyczne drobne, żółte ziarenka z czarną kropką mają delikatny, lekko słodkawy smak, dlatego często stosuje się je jako dodatek do deserów. Można też zmielić je na mąkę w młynku do kawy.

Kasza jaglana to smaczny i superzdrowy zamiennik tradycyjnych kasz i ryżu. Pod względem wartości odżywczych jaglanka przypomina kaszę gryczaną. Wyróżnia się jednak wysoką zawartością krzemionki wzmacniającej włosy i paznokcie. W medycynie ludowej kaszę tę  stosowano jako środek wspomagający pracę nerek, żołądka i śledziony oraz łagodzący stany zapalne górnych dróg oddechowych.

Ziarno składa się w 65% z lekkostrawnej skrobii. Jagły mają mniej białka niż inne zboża i kasze, ponieważ nie zawierają glutenu. To jeden z większych atutów tej kaszy, ponieważ dzieki temu mogą ją bezpiecznie spożyuwać małe dzieci, alergicy, osoby cierpiące na nietolerancję glutenu i chore na celiakię. Mniejsze zawartości białka zrekompensowane zostały jego wyższą zawartością odżywczą. Kasza jaglana ma bardzo korzystny skład aminokwasowy. Wsytępuje w niej tryptofan – jeden z aminokwasów egzogennych, czyili takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i musi go pobierać z pożywienia. Z tryptofanu syntetyzowana jest z kolei witamina PP (B3) oraz serotonina – hormon szczęścia.

Przede wszystkim jednak kasza jaglana jest znakomitym źródłem krzemu. Krzem zaś należy do pierwiastków niedoborowych i rzadko występujących w produktach spożywczych. Zawiera też sporo żelaza, które chroni przed niedokrwistością oraz miedzi wspomagającej pracę układu odpornościowego. Dlatego może być ona uzupełnieniem diety w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie  i grypę. Jest też dobrym źródłem witaminy E, zawiera sporo magnezu, wapnia, fosforu, cynku, potasu, miedzi i manganu. Dzięki temu działa alkalizująco i jest dobrym lekarstwem neutralizującym nadkwasotę. Kasza jaglana przejawia również właściwości chelatujące – oczyszcza organizm z toksyn.

W porównaniu z innymi kaszami, ma mało błonnika, więc mogą ją jeść rekonwalescenci i osoby z zespołem jelita nadwrażliwego.

Według filozofii Pięciu Przemian jagły mają neutralną termikę, a takie produkty powinny stanowić podstawę zrównoważonej diety. Kasza wzmacnia ogranizm, wspomaga funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, jelit i nerek, przy czym działa moczopędnie. Poleca się ją w stanach wyniszczenia nowotworami i w czasie rekonwalescencji po poważnych chorobach. Uchodzi za środek odprowadzający wilgoć z organizmu (m.in. flegmę), więc powinno się ją serwować przy przeziębieniach oraz chorobach dróg oddechowych. Pomaga zwalczyć dolegliwości żołądkowe – zupa lub kleik z kaszy jaglanej są dobrym lekarstwem na mdłości, wymioty i niestrawność. Uprażona przed gotowaniem zatrzyma biegunkę. Zapobiega też poronieniom i działa bakteriobójczo. Świetnie odświeża oddech, zabijając bakterie namnażające się w jamie ustnej. Jest też ważnym sprzymierzeńcem w walce z drożdżycą wywołaną przez Candida albicans.

Przygotowanie: Ziarna kaszy jaglanej można kupić w każdym supermarkecie (ok. 9 zł za kg). Przed gotowaniem trzeba dwukrotnie wypłukać najlepiej na sicie pod bieżącą wodą. Potem wrzucić do lekko osolonego wrzątku (na szklankę kaszy, 2,5 szklanki płynu). Do garnka można dodać łyżkę oleju, by ziarenka się nie skleiły. Następnie gotować pod przykryciem ok 20 min, nie mieszając. Tak przygotowaną kaszę można podawać z duszonymi warzywami, w zapiekankach z porem czy grzybami. Można zrobić ją na słodko, np. z jabłkami czy bakaliami gotując w mleku, nie w wodzie. Można ją również zapiec z owocami, jogurtem i miodem. Można robić z niej gołąbki, pierogi, wypiekać płaskie chlebki.

Bios Kasza jaglana 1kg
Kupiec Kasza jaglana 400g folia
Bio Planet KASZA JAGLANA BIO 400 g
Smakosz Kasza Jaglana 500g

Categories: Ciekawostki kulinarne

Leave a Reply



− dwa = 4