facebook

Przepyszna tarta, którą jadłam pierwszy raz u koleżanki. Ciasto na pograniczu sernika i jabłecznika, a wszystko to na super kruchym cieście.

 

ciasto:  250g mąki  /  pół kostki masła (schłodzone)   /  1 jajko  /  3 łyżki cukru  /  szczypta soli

nadzienie:  2 jabłka 125g serka mascarpone (ew. jogurtu greckiego) /  3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko  /  łyżeczka olejku waniliowego  1/3 szklanki cukru  /  1 cukier waniliowy  /  sok z połówki cytryny  /  szczypta soli  /  mała garść rodzynek

Ciasto: Z wymienionych składników zagnieść ciasto w kształt kuli, zawinąć w folię i dać do lodówki na godzinę. Jak najkrócej je wyrabiać żeby nie ocieplać ciasta. Formę na tartę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Ponakłuwać widelcem, piec w temp 180 stopni przez ok. 25 minut.

Gdy tarta się będzie piekła przygotować nadzienie. Obrać jabłka i pokroić w ósemki a potem w cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny. Rozkłócić jajko z cukrem,dodać jogurt i serek mascarpone. Dodać olejek,sól i jabłka. Dobrze wymieszać i wylać na upieczoną tartę. Posypać rodzynkami. Piec aż się zetnie masa serowa.

Categories: Ciasta

6 Responses so far.

  1. dybka pisze:

    Jako, że jabłecznik i sernik i kruche ciasto to najlepsze ciasta pod słońcem, to ich połączenie musi być niesamowite :D

  2. wygląda naprawdę smacznie :)

  3. Patrycja pisze:

    Cześć mam plan zrobić tartę w weekend tylkoo mam pytanie na jaką foremke jest przepis i po ilu mniejwięcej ścieła Ci się masa serowa :) ?

    • Kasia pisze:

      Składniki na ciasto są na formę o śr. 24 cm. Ja robiłam na troszke większej, to ciasta musiałam „dorobić” ale nadzienie zostawiłam takie jak jest podane. A masa ścięła się po ok. 15-20 min (piekąc na termoobiegu, bez niego może to trwać dłużej). Życzę udanego wypieku :)

  4. Ewa pisze:

    Przepis ciekawy i smaczny. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam. Pomysł ciekawy.

Leave a Reply to soulstorm-everywhere



− dwa = 1