facebook

A dzisiaj będzie coś klasycznego i prostego. Typowa kuchnia polska (nie ruska! :) ). Mój ulubiony i sprawdzony przepis na dobre ciasto i farsz. Ale myślę, że farsz to kwestia gustu. Wszystkie pierogi ruskie „nie domowe” tylko garmażeryjne czy barowe musimy z mężem zawsze dopieprzyć, ale daleko im do domowych. Bo lubimy dużo pieprzu i dużo cebulki na wierzchu!

 

pierogi ruskie1_gotowe

Ciasto:  2 pełne szklanki mąki  /  ok. 3/4 bardzo ciepłej wody  /  1 jajko  /  sól

Nadzienie:  70-80 dag ugotowanych ziemniaków  /  25-30 dag twarogu  /  1 mała cebula  /  10 dag masła  /  sól, pieprz

Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi, stopniowo dolewając wodę, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Ziemniaki z twarogiem przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa.  Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać do farszu, doprawić solą i pieprzem.

Nadziewać pierogi, gotować w osolonej wodzie. Podawać polane masełkiem, skwarkami lub podsmażoną cebulką.

 pierogi ruskie_kolaz gotowy

Categories: Dania mączne, Jarskie

3 Responses so far.

  1. qwert123 pisze:

    na równi pierogi ruskie i z truskawkami/jagodami – najlepsze!:)

  2. Super :) uwielbiam takie pierożki :)

  3. Agata pisze:

    też lubię ruskie, ale wolę takie mocno okraszone cebulką (od środka – w farszu, i na wierzchu) :)

Leave a Reply



osiem − = 6