facebook

Moje pierwsze danie z suszonymi pomidorami. W przepisie nie ma żadnego mięsa, ale ja dodałam troszkę boczku podsmażonego żeby był lepszy smak i żeby było chrupiąco :)

 

Składniki na 4 porcje:

50 g suszonych pomidorów  /  1/2 szkl białego wina  /  1 pęczek natki pietruszki  /  50 g sera pecorino (dałam parmezan)  /  200 g mascarpone  350 g makaronu rigatoni lub penne  /  sól  /  50 ml śmietany  /  3 jajka  pieprz

Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki i zalać winem. Odstawić, by napęczniały. Natkę pietruszki drobno posiekać, odkładając kilka listków do dekoracji.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomidory w winie przełożyć do małego rondla i gotować przez ok. 10 min. Dodać mascarpone i podgrzewać w winie.

Makaron gotować 10-12 min w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Zachować trochę wody po gotowaniu makaronu, makaron przełożyć na głęboką patelnię.

Śmietanę roztrzepać z jajkami. Dodać 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu i posiekaną natkę. Makaron na patelni zalać sosem jajeczno-śmietanowym. Mieszać, aż sos zacznie gęstnieć.

Makaron rozłożyć na talerzach i polać sosem z pomidorów i sera mascarpone. Obficie posypać pieprzem, natką pietruszki i startym serem.

Porcja 630 kcal

 

Leave a Reply



+ 2 = dziewięć