facebook

Zdrowa i pyszna zapiekanka. Przepis znalazłam szukając pomysłu na danie z łososia. I tak skorzystałam w mojego udanego zakupu pt. „Zapiekanki na 101 sposobów„. Nawet mąż co za rybami nie przepada był zachwycony tym daniem.

 

30 – 40 dag filetów z łososia  30 dag mrożonego szpinaku  /  3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego  /  2 – 3 ząbki czosnku  /   25 dag ciasta francuskiego  /  1 żółtko  /  sok z 1/2 cytryny  /  sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Filet umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, pokroić na 2 porcje.

Szpinak rozmrozić, podgrzać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę lub jogurt. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Dno naczynia żaroodpornego natłuścić, wyłożyć 1/2 ciasta, umieścić na nim kawałki łososia, przykryć szpinakiem. Na wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto. Posmarować je rozmąconym żółtkiem.  Piec 30 – 35 min w temp. 220 st. C.

Składniki na 2 porcje

Leave a Reply



6 + = osiem