facebook

Królewiec czy ciasto królewskie (jak się u mnie mówi) to dość popularne ciasto  miodowe. Na pewno większość z Was zna to ciasto. Dawniej moja mama  robiła je a teraz ja zrobiłam pierwszy raz. Ważne jest, aby ciasto przełożyć gorącą masą budyniową, zaraz po jej przygotowaniu i pozostawieniu go na noc, a najlepiej na całą dobę w chłodnym miejscu. Wtedy twarde miodowe blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach.

 

ciasto_krolewskie_gotowe1

Ciasto miodowe:  3 szklanki mąki  /  3/4 szklanki cukru  /  1 łyżeczka sody  150 g masła  /  1 jajko  /  3 łyżki płynnego miodu

 Biszkopt:  4 jaja  /  3/4 szklanki cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia  3/4 szklanki mąki pszennej  /  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 Krem budyniowy:  0,5l  mleka  200g  masła  /  0,5 szklanki cukru  /  1łyżeczka cukru waniliowego  /  2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka mąki pszennej

 Polewa czekoladowa:  100g masła   50g kakao   /  120 g cukru pudru  2 łyżki mleka

  1. Przygotować ciasto miodowe. Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości (Najlepiej wziąć formę prostokątną  o wymiarach około 35cm x 24cm. Spód formy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec w tej samej lub takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C.
  3. Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać (albo zmiksować).
  4. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Wyłożyć drugie ciasto miodowe.
  5. Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  6. Polać ciasto polewą czekoladową.
 
Skorzystałam z przepisu Joasi z Domowe-Wypieki.pl
Categories: Ciasta

Leave a Reply



+ 4 = trzynaście