facebook

Takie o racuszki z zalegającej mi pomarańczy, na którą nie miał kto się skusić (nie, nie była jeszcze zgniła :) ).

 

1 szklanka mleka   /  1 1/2 szklanki mąki  /  łyżka cukru  /  1/2 łyżki sody  /  szczypta soli  jajko  /  duża pomarańcza  /  olej  do smażenia  4 łyżki cukru pudru

Mleko, 1/2 szklanki zimnej wody, mąkę, cukier, sodę, szczyptę soli i jajo zmiksować.Obraną pomarańczę pokroić na małe kawałki, dodać do ciasta, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć na rumiano i chrupiąco. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

Categories: Dania mączne, Jarskie

3 Responses so far.

  1. Kasia pisze:

    wyglądają apetycznie.Muszę spróbować albo wybrać się na takie do koleżanki :)

  2. anies pisze:

    Fajny przepis jeszcze takich nie robiłam muszę koniecznie wypróbować

Leave a Reply



pięć + 9 =