facebook

Trafiła mi się super książka „Zapiekanki na 100 sposobów” i teraz szaleję z nią! Nie mogę się od niej oderwać! :) Przedstawiam kolejną zapiekankę z repertuaru tej książki. Gwarantuję, że pyszna! A tak nawiasem mówiąc – nie lubię robić zdjęć zapiekankom, bo nie „pokazują” tego smaku :(

 

zapiekanka_makaronowa_z_kurczakiem_i_pieczar_gotowe1 - Kopia

 

30 dag makaronu świderki (dałam kokardki)  /  60 dag filetów z kurczaka  /  25 dag pieczarek  20 dag tartego  żółtego sera  1 cebula  /  1 ząbek czosnku  2 jajka  /  50 ml śmietany  /  2 łyżki oliwy  sól, pieprz, oregano

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zahartować, odcedzić.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki. Na 1 łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać mięso, smażyć 3-4 min. Dorzucić pieczarki, dusić do odparowania prawie całego płynu. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Makaron wymieszać z mięsem i pieczarkami, przełożyć do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, posypać serem. Zapiekać 20 min w temp. 200 st. C.

  zapiekanka_makaronowa_z_kurczakiem_i_pieczar_gotowe2

Składniki na 4 -5 porcji

6 Responses so far.

  1. Ania pisze:

    to prawda, ciężko uwiecznić zapiekanki, ale są pyszne:) Twoja wersja równie smakowita:D

  2. Agnieszka W. pisze:

    Podoba mi się ten przepis :) i na pewno go wypróbuję :)

  3. natalia2004 pisze:

    Pyszna, uwielbiam takie zapiekanki:)

  4. adela7 pisze:

    bardzo lubię zapiekanki z makaronem :)

Leave a Reply



jeden + = 8