facebook

Dzisiaj prosty i popularny przepis na kopytka. Myślę, że niejednemu się przyda, bo niby proste, ale czasami możemy zaskoczyć samych siebie niewiedzą :) Ja lubię wieczorem takie odsmażane i popijać mlekiem :)

 

1 kg ziemniaków  30 dag mąki pszennej  /  3 łyżki mąki ziemniaczanej  2 jajka  /  sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę lub praskę. Wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, formując niewielki kopiec. Do środka wbić jajka, wsypać obie mąki i szybko wyrobić jednolite ciasto. Formować wałki o średnicy ok. 3 cm i kroić skośnie w poprzek na równe kawałki. Gotować w osolonej wodzie. Podawać jako dodatek do mięsa, gulaszy.

Categories: Dania mączne, Jarskie

2 Responses so far.

  1. Katarzyna Toczek-Gierula z Facebooka pisze:

    niecierpie przygotowywać takich potraw!!

  2. Ja Kasiek z Facebooka pisze:

    Szczerze nie lubię klasycznych kopytek ale po dodaniu do nich twarogu – uwielbiam

Leave a Reply



4 + sześć =