facebook

Kurkuma – produkowana z ostryżu długiego – od wieków jest ceniona w kuchni azjatyckiej. Przyprawa nie ma wielkich walorów smakowych, ale barwi przyprawy na żółto lub pomarańczowo i wchodzi w skład curry. Ze względu na lecznicze właściwości jest stosowana przy żółtaczce, przeziębieniu, na lepsze krążenie i profilaktycznie przeciwnowotworowo.

Zastosowanie:

Przede wszystkim kurkumy używa się do barwienia ryżu i makaronu, chociaż w kuchni tajskiej i indyjskiej to popularny składnik sosów, sałatek i dań z owoców morza. Kurkuma jest tańszym substytutem szafranu. Jej szczyptę należy dodać do ryżu lub makaronu w czasie gotowania.

W zależności od użytej ilości przyprawy makaron i ryż przybiorą barwę od jasnożółtej do ciemnopomarańczowej. Trzeba pamiętać, aby po gotowaniu dokładnie umyć naczynie, gdyż może barwić wodę jeszcze przy następnym użyciu.

 

Źródło: Miesięcznik Zdrowie, nr 2.2013
Categories: Ciekawostki kulinarne

Leave a Reply



5 − = trzy