facebook

To ezgotyczna mieszanka ceniona wśród narodów zakaukaskich. Często jest stosowana w kuchni gruzińskiej (np. do zup charczo lub pasty adżika). Tradycyjna gruzińska przyprawa składa się z kilkunastu składników, ale w polskich sklepach sprzedawane są mieszanki zawierające tylko najważniejsze przyprawy: bazylię, majeranek, ostrą paprykę, bazylię, koper, kolendrę, szafran.

Zastosowanie:

Mieszankę łatwo sporządzić w domu – przyprawy miesza się w równych proporcjach oprócz papryki i szafranu, których dodaje się odrobinę. Chmieli Suneli warto używać do przyprawiania bigosu, potraw mięsnych, sałatek i surówek oraz do kaszanki. Zapewnia potrawom mocny, ziołowy smak i intensywny aromat, więc nie można przesadzić z dodatkowym przyprawianiem dań.

Categories: Ciekawostki kulinarne

Leave a Reply



− 2 = jeden