facebook

Jest to warzywo przyprawowe nazywane także dzikim kardamonem, uprawiane ze względu na cenne kłącze. Uprawa alpinii jest możliwa również w Polsce – w ogrzewanych szklarniach. Roślina jest znana od tysiącleci w Chinach, uznawana za afrodyzjak. Działa również korzystnie na organizm przy dolegliwościach żołądkowych.

Zastosowanie:

Alpinii galant można używać zamiast imbiru (często w kuchni tajskiej) do przyprawiania wielu potraw, np. zup, sosów, potraw mięsnych i dań z fasolą. Co ciekawe – dziki kardamon służy do aromatyzowania słynnej rosyjskiej nalewki Nastojki. Kłącza przed użyciem powinny być obrane ze skórki. Alpinia może być stosowana rozdrobniona, w kawałkach lub mielona – zarówno świeża, jak i zasuszona. Nie należy używać jej jednak w dużej ilości, gdyż ma piekący, gorzkawy smak.

Źródło: Miesięcznik Zdrowie 2 2013
Categories: Ciekawostki kulinarne

Leave a Reply



8 + = czternaście