facebook

Mafis tatlisi to deser kuchni tureckiej. Super alternatywa dla popularnych faworków. Idealne na Tłusty Czwartek. Wyróżniają się tym, że do ciasta nie daje się cukru, tylko potem upieczone macza się w syropie. I są przez to takie fajne :)

 

55 dag mąki  /  torebka cukru waniliowego  /  5 łyżek jogurtu naturalnego  /  2 jajka  5 łyżek oleju   /  1 torebka (1,6 g) proszku do pieczenia  /  10 dag mąki ziemniaczanej  /  5 dag dowolnych orzechów  /  szczypta soli  Syrop:  szklanka cukru  /  2 szklanki wody  /  łyżeczka soku z cytryny olej  do smażenia

Przygotować syrop: zagotować wodę, cukier i sok z cytryny, gotować 3-4 minuty. Wlać do miseczki, odstawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto:
w większej misce wymieszać mąkę, jogurt, jajko, olej, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na godzinę.
Rozłożyć ciasto na ściereczce zwilżonej krochmalem i cieniutko je rozwałkować. Następnie pokroić płat ciasta na wstążki długości 10 cm. Każdą przygotowaną wstążkę związać w supeł. W głębokim rondlu lub we frytownicy rozgrzać olej. Wkładać powiązane w supełki wstążki i smażyć je na złoty kolor. Następnie przełożyć każdą do miseczki z syropem i obrócić kilka razy, aby nasiąkła. Na koniec rozłożyć ciastka i posypać drobno pokrojonymi lub startymi orzechami.

Źródło: Tadzin & Kebab (Biblioteka Poradnika Domowego)
 

One Response so far.

  1. Ciekawy deser, pierwsze o nim słyszę, a fajnie wygląda, więc z zainteresowaniem przeczytałam. Dzięki :)

Leave a Reply



− jeden = 7