facebook

Lubię makowce. Nawet bardzo :) Ten pierwszy raz robiłam na święta. I to dużą blachę :) Jeśli ktoś chce małą porcję np. tortownicę o śr. ok. 20 cm to należy robić z połowy porcji.

 

400 g suchego maku  /  500 ml mleka   /  35 dag cukru  /  60 dag jabłek   /  9 jaj  /  1 masło  1 łyżeczka proszku do pieczenia  9 łyżek grysiku  /  150 g bakalii

Mak wsypać do rondelka, zalać mlekiem, gotować 10-15 min, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Ostudzić i zemleć dwa razy w maszynce do mielenia. Ja suchy zmieliłam w młynku do kawy, a potem zalałam tylko mlekiem, bez mielenia już. w maszynce. Bakalie posiekać, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać mak, jabłka i bakalie z kaszą. W drugiej misce ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli.  Wmieszać delikatnie pianę partiami do masy makowej. Wylać ciasto do większej formy (u mnie 37 x 21). Piec około godziny w 180 st. C. Po ostudzeniu udekorować polewą.

 

Dodam, że zdjęcia robiła moja koleżanka Kasia :)

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. Natalia pisze:

    Japoński to ostatnio mój ulubiony :D

Leave a Reply



jeden + = 7