facebook

Dorwałam Książeczkę Tadzin & Kebab i nie mogę się od niej oderwać :) Efektem tego przeglądania jest dzisiejszy pstrąg. Pomroziłam sobie trochę pstrągów i coś trzeba było z nich zrobić :) Tak więc, przepis ten jest podobno kuchni arabskiej. Nie wiem za bardzo co tu arabskiego..? może płatki migdałowe i kuskus…

 

 20130117_162908

2 pstrągi  /  150 ml bulionu rybnego lub warzywnego  /  5 dag kuskusu   /  1 ząbek czosnku  3 łyżki oliwy  /  łyżka posiekanej natki pietruszki  /  łyżka posiekanej mięty  /  odrobina płatków migdałowych  /  sól, pieprz

Rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć cebulę, zeszklić. Dodać przeciśnięty czosnek,wsypać kuskus, wlać bulion, dodać natkę i miętę. Zagotować, zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, aby kuskus wchłonął bulion. Pstrągi oprószyć solą i pieprzem, nafaszerować kuskusem. Ułożyć w szklanym żaroodpornym naczyniu. Wymieszać resztę oliwy z migdałami, posmarować ryby. Piec 15-20 minut w temp. 200 st. C.

Categories: Dania rybne, Inne

One Response so far.

  1. Jagodowe ciastko pisze:

    Bardzo lubię pstrągi, a u Ciebie jeszcze na dodatek takie kuszące opiekane ziemniaczki, smacznie :)

Leave a Reply



sześć × 2 =