facebook

Niby proste i pospolite danie, a robiłam je pierwszy raz. Wyszła pyszna! :)

 

20130115_180903

70 dag ćwiartki z kurczaka  /  1 pęczek włoszczyzny  /  1 liść laurowy  3 ziarna ziela angielskiego  3 ziarna pieprzu  /  pół cytryny  /  2 łyżki masła  3 łyżki śmietany  natka pietruszki  /  sól, pieprz

Włoszczyznę i kurczaka ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego do miękkości. Odcedzić (rosół zostawić!). Kurczaka obrać z kości. Rosół odparować do objętości ok. 1/2 l. Odtłuścić i wystudzić. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę, rozmieszać, rozprowadzić zimnym rosołem mieszając intensywnie trzepaczką. Włożyć dwa plasterki cytryny ze skórką (potrawka będzie najsmaczniejsza, gdy cytryna poleży w sosie przynajmniej godzinę, ale nie dłużej niż 2 godziny). Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę. Włożyć do sosu mięso, podgrzać. Przed podaniem usunąć plasterki cytryny. Posypać natką.

Categories: Dania z drobiu

8 Responses so far.

  1. pięknie wygląda, robię ją zawsze wtedy gdy dzień wcześniej na obiad mam rosół :) oczywiście mój przepis troszkę się różni, no ale tak chyba jest zawsze jak się robi tak jak „u mamy” ;) my jemy potrawkę z ryżem i groszkiem z marchewką, a Ty z czym podajesz? to jest puree?

Leave a Reply



6 + = dziewięć