facebook

Bardzo smaczne danie o nietypowym smaku. Powinno posmakować tym co lubią kuchnię chińską.

 

40 dag piersi z kurczaka  przyprawa 5 smaków  olej  por  czerwona i żółta papryka  1/2 l bulionu warzywnego lub jasnego piwa  łyżeczka miodu  2 ząbki czosnku  2 łyżki jasnego sosu sojowego  sól, pieprz, imbir  200 g makaronu sojowego  natka pietruszki

Mięso pociąć w cienkie paski, oprószyć przyprawą 5 smaków, skropić olejem, odstawić pod przykryciem na 15 min. Usmaż, mieszając, na gorącym oleju. Wyjąć mięso z patelni i włożyć do rondla. Pora i papryki pokroić w paski, podsmażyć na pozostałym oleju. Dodać do mięsa. Wlać bulion, miód, zmiażdżone ząbki czosnku, sos sojowy. Dusić razem na małym ogniu 15 min. Przyprawić. Podawać z makaronem, posypać natką.

 

Leave a Reply



dziewięć + 3 =