facebook

Dufinki, inaczej ptysie ziemniaczane to  alternatywa dla zwykłych ziemniaków do obiadu. Są super dodatkiem do mięs. Niby proste, wszystko mamy przeważnie w domu, wystarczy szpryca czy rękaw cukierniczy, zapiec i gotowe! Ja osobiście zajadałam się nim samymi – nic mi do nich nie trzeba :) Szkoda jeść, bo tak ładnie się prezentują :)

 

1 kg ugotowanych obranych ziemniaków  /  100 g miękkiego masła   /  2 łyżki śmietany  /  1 jajo  /  1 żółtko  /  1 łyżeczka soli  /  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej  /  pieprz

1. Ciepłe ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę i odstawić do ostygnięcia.

2. Dodać żółtko, jajko, masło, gałkę, śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać.

3. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia  i wyciskać na niego stożki z ziemniaczanej masy. Wstawić do chłodnego miejsca na 20 min.

4. Piec w temp. 200 st. C, aż brzegi zbrązowieją.

 

Porcji: 2 blachy

Przygotowanie: 45 min

Pieczenie: 20 min

Categories: Jarskie, Przekąski

One Response so far.

  1. Natalia2004 pisze:

    Super, na pewno smaczne:)

Leave a Reply



× 6 = pięćdziesiąt cztery