facebook

Dzięki tym podpowiedziom każdy, bez kłopotu, zamówi danie o skomplikowanej francuskiej nazwie.

 

brioche – wym. briosz (maślane bułeczki)

croissant – wym. kruasą (rogalik francuski)

de vollaille – wym. dewolaj (kotlet z piersi kurczaka)

filet mignon – wym. file mińją (stek z polędwicy wołowej)

crème brûlée – wym. krem brule (pyszny kremowy deser)

crème chantilly – wym. krem sząntiji (bita śmietana z cukrem i wanilią)

fondue – wym. fądi (potrawa z gorącego sera i białego wina, jada się ją bezpośrednio z garnka, zanurzając w nim nabite na widelec pieczywo lub warzywa)

quiche – wym. kisz (tarta)

ragoût – wym. ragu (gulasz)

ratalouille – wym. ratatuj (danie z warzyw)

 

Categories: Ciekawostki kulinarne

Leave a Reply



trzy + 9 =