facebook

Lubię takie paluszki do przegryzania. Te tym razem nie są na słono tylko na słodko, ale nie tak bardzo.

 

25 dag półtłustego twarogu   30 dag mąki  /  10 dag cukru  /  łyżka cukru waniliowego  /  2 jajka  /  25 dag masła  /  sezam do posypania

Twaróg zmielić, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jedno jajko i miękkie masło. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm, pokroić ostrym nożem na paski szerokości 1 – 1,5 cm i ok. 15 cm długości. Każdy pasek skręcać parę razy, by otrzymać świderki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drugie jajko rozkłócić widelcem, masą jajeczną posmarować świderki, oprószyć sezamem. Piec 15-20 min w temp. 200 st. C.

 

Czas przygotowania: 30 min

Porcji: ok. 3 blachy

One Response so far.

  1. Trufelekk pisze:

    Mniam mniam :)

Leave a Reply



1 + = pięć