facebook

Deser ten pochodzi z kuchni francuskiej. Można przygotować go np. z wiśniami, malinami czy jagodami. Dla tych co pierwszy raz robią – nie zdziwcie się, że wygląda jak zakalec bo tak ma być :)

 

50 dag ciemnych dojrzałych czereśni  1/2 szkl cukru  4 łyżki mąki  2 łyżki likieru wiśniowego, brandy lub rumu  3/4 szkl słodkiej śmietanki  3 jajka  cukier waniliowy  łyżka masła  aromat cytrynowy  szczypta soli

Czereśnie wydrylować, osączyć, wymieszać z alkoholem i łyżką cukru, odstawić na godzinę.

Do mąki wsypać pozostały cukier, mieszając dodać śmietanę, żółtka, kilka kropli aromatu, cukier waniliowy i sól. Utrzeć na gładką masę. Wymieszać z pianą z białek.

Formę żaroodporną wysmarować masłem. Wyłożyć osączone czereśnie, przykryć ciastem. Piec 40 min w 180 st. C.

 

 

Leave a Reply



+ 1 = siedem