facebook

Danie to pochodzi z kuchni greckiej. Szybkie danie jednogarnkowe, dla tych co lubią oliwki, ryż i kurczak.

 

2 szklanki ryżu długoziarnistego  3 1/2 szklanki bulionu  3 łyżki oliwy  duża cebula  1/2 upieczonego kurczaka (ew. 2 usmażone filety)  3 strąki papryki  2 papryczki chilli  mały słoiczek oliwek bez pestek  2 łyżki posiekanej  natki pietruszki  sól, pieprz

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Papryki pokroić w krótkie paseczki. W dużym rondlu o grubym dnie zeszklić na oliwie posiekaną cebulę, wsypać przepłukany ryż, i mieszając, smażyć go na średnim ogniu 2-3 min. Wlać gorący bulion, gotować, aż ryż wchłonie cały płyn, czyli 15-20 min. Dodać pokrojonego kurczaka, paprykę, drobno posiekane chilli oraz oliwki, doprawić, wymieszać. Gotować pod przykryciem na malutkim ogniu, aż ryż będzie miękki (5-10 min). Posypać posiekaną natką.

 

Leave a Reply



6 − trzy =