facebook

To była moja pierwsza zupa-krem. Bardzo przypadła do gustu domownikom, była przepyszna!

 

1 cebula  2 ząbki czosnku  2 łyżki masła  1 czerwona papryka  3/4 l bulionu lub wywaru  2 tosty  20 dag serka wiejskiego  świeże zioła  olej, sól, pieprz  słodka papryka

W garnku rozpuścić tłuszcz. Przesmażyć krótko na złoty kolor posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę, smażyć chwilę razem. Zalać bulionem, gotować na małym ogniu 10 minut.

Dwie kromki pieczywa pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni na 1-2 łyżkach oleju, by powstały chrupiące, złote grzanki.

Wywar z warzywami zdjąć z ognia. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić do smaku. Wymieszać.

Do każdej porcji zupy dodać część serka oraz grzanek. Udekorować ziołami.

czas: ok. 20 min

4 porcje

Categories: Zupy

Leave a Reply



× jeden = 9