facebook

To moje kolejne spotkanie z kuchnią arabską. Harira to gęsta marokańska zupa, której przyprawy rozgrzewają a składniki mają moc przywracania sił. Stawia na nogi muzułmanów po całodziennym poście w czasie ramadanu. Znajduje się na światowej top liście gęstych zup rozgrzewających.

 

20130120_131235

25 dag mięsa z kurczaka  /  10 dag ciecierzycy  /  posiekana cebula  /  5 dag masła  /  posiekana natka pietruszki  /  1,2 – 1,5 l wody  /  łyżeczka pieprzu  /   2 łyżeczki soli  /  1/4 łyżeczki szafranu (dałam kurkumę)  /  łyżeczka cynamonu (dałam 1/4)  2 łyżki mąki  1 jajko  sok z 1/2 cytryny  /  10 dag  długoziarnistego ryżu

Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie.

Masło roztopić w rondlu, uważając, by nie przyrumienić. Włożyć pokrojone w kostkę lub kawałki mięso, osączoną ciecierzycę i cebulę, dodać pieprz, szafran, sól i cynamon. Smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając. Potem wlać wodę, zagotować. Przykryć, gotować około godziny na maleńkim ogniu do momentu, aż ciecierzyca będzie zupełnie miękka. Wsypać dokładnie wypłukany ryż, gotować jeszcze 15-20 min. Dodać natkę, wlać mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody, szybko doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać trochę wody lub bulionu. Zdjąć z ognia, wlać roztrzepane jajko, energicznie przy tym mieszając. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny.

Categories: Inne, Zupy

3 Responses so far.

  1. Maggie pisze:

    Mnie tez postawilaby na nogi, nawet po calym dniu ciezkiej pracy!

  2. Zacna strawa milordzie z Facebooka pisze:

    aka gęściutka mniam, zaraz zaślinię ekran :>

  3. Skoter pisze:

    Coś dla mnie

Leave a Reply



× 9 = sześćdziesiąt trzy