facebook

Bardzo posmakowały mojej rodzinie, a robi się je szybko i są bardzo proste.

 

Ciasto:  300 ml mleka  2 jajka  /   3/4 szklanki mąki  szczypta gałki muszkatołowej

Farsz:  1/2 kg pieczarek  /   1 cebula  5 plastrów boczku  3/4 szklanki śmietany 30 %  15 dag żółtego sera  1-2 pomidory  natka  olej  sól, pieprz

1. Przygotować ciasto na naleśniki. Odstawić na 10 min.

2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać. Boczek pokroić w paski lub kostkę. Wrzucić na patelnię.

3. Dodać do boczku pieczarki oraz cebulę. Oprószyć solą. Smażyć razem ok. 5 min. Zalać kremówką. Dusić kolejne kilka minut.

4. Ser zetrzeć na tarce. Natkę posiekać. Pomidory pokroić w kosteczkę. Wszystko wrzucić do sosu, dusić 3 min. Na drugiej patelni usmażyć naleśniki.

5. Naleśniki zwinąć, formując rożki. Dawać po 1-2 łyżki farszu, układać w naczyniu żaroodpornym, polać resztą sosu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Zapiekać 10 min i od razu podawać.

czas – 40 min

One Response so far.

  1. Dzieki za ten wpis! Jest super! :)

Leave a Reply



− pięć = 1