facebook

Podobno oryginalna nazwa to racuszki. Jednak nijak mi to nie pasuje. Dlatego nazwę przekształciłam i zdecydowanie dodaję je do kategorii Tłusty Czwartek.  Chociaż u mnie na pewno będą gościć częściej – trochę się w nich zakochałam :) są takie słodziutkie polane miodem z cynamonem. Pychota!!!

 

20130119_135054

1 szklanka mąki  1/2 szklanki ciepłej wody  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  1/2 łyżeczki soli  /  1 łyżka brązowego cukru  /  miód   /  szczypta cynamonu   olej do głębokiego smażenia

Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Wlewamy ciepłą wodą i wszystko razem wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto posypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na stolnicy na placek grubości 5mm. Z ciasta wycinamy kształty kwadratów. Ciasta nie radzę wałkować więcej razy niż 2-3, bo racuszki wyjdą nam za twarde. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy kwadraty ciasta. Smażymy je na rumiano z obu stron aż napęcznieją, najlepiej na średnim ogniu. Wykładamy je i osączamy na papierowym ręczniku.Miód podgrzewamy ze szczyptą cynamonu i polewamy nim gotowe racuszki.

Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
 

2 Responses so far.

  1. Magdalena pisze:

    Jak brzmi oryginalna nazwa?

Leave a Reply



− cztery = 4