facebook

Polecam szczerze, nie czuć różnicy że sernik nie ma sera. A dużo tańsza wersja :)

 

sernik bez_sera_gotowe1

 

Ciasto:  5 żółtek  /  1 szkl cukru   /  3 łyżeczki proszku do pieczenia  /  3 szkl mąki  /  1 margaryna

Masa:  3 duże śmietany 18%  /  2 op. budyniu śmietankowego  1 cukier waniliowy  /  1 szklanka cukru  olejek cytrynowy 5 białek


Ze składników zagnieść ciasto. Połową wyłożyć natłuszczoną i posypaną mąką formę. Resztę schłodzić.Białka ubić z cukrem na sztywno. Śmietany wymieszać z cukrem waniliowym, olejkiem i budyniami. Dodać do białek. Delikatnie wymieszać. Wylać na ciasto. Włożyć do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez 20 min. Po tym czasie na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 20 min.  Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

sernik bez_sera_gotowe2
Categories: Ciasta, Desery

14 Responses so far.

  1. evemd pisze:

    Wygląda wspaniale! Pozdrawiam

  2. Eva pisze:

    Chętnie wypróbuje, wygląda apetycznie :)

  3. Andzia pisze:

    Pychotka:)Ciasto smakuje jak najprawdziwszy sernik,udaje się zawsze.Moja rodzina go uwielbia:)

  4. ania_m98 pisze:

    śmietana ma być słodka czy kwaśna ?

  5. Asia pisze:

    Budyń dodać jako proszek czy formę gotową?

  6. Olga pisze:

    Ja dodałam do masy pokrojone brzoskwinie z puszki. Polecam.

  7. eda pisze:

    Sernik gości u nas bardzo często, za pierwszym razem nikt nie chciał mi uwierzyc że nie ma w nie ma w nim sera.Polecam pychota!!!

  8. Ewa pisze:

    Na jaką formę jest ta porcja, pani Kasiu? Mam ochotę wypróbować ten przepis. Dodam, że przepis na ciasteczka owsiane robi furorę :) Pozdrawiam

    • Kasia pisze:

      A dziękuję bardzo :) Bardzo się cieszę :) Ten sernik robiłam w formie 20 x 37 cm. Pozdrawiam i zapraszam na kolejne słodkości, którymi się właśnie zajadam :)

  9. Barbara pisze:

    Znam ten przepis, tylko mam nieco inne proporcje masy. Daję 4 kubki śmietany (po 250 ml) + pianę z 7 białek + 1,5 budyniu. Dosmaczam sokiem z cytryny, dodaję krojone w kostkę brzoskwinie z puszki. A ciasto na wierzch daję od razu i piekę ok. 50 minut. Też pycha!

  10. Roksana pisze:

    Witam mam pytanie. Śmietana użyta do wypieku ma 360g czy 400g w pojemniku? Pozdrawiam

Leave a Reply



dziewięć − = 6