facebook

Polecam szczerze, nie czuć różnicy że sernik nie ma sera. A dużo tańsza wersja 🙂

 

sernik bez_sera_gotowe1

 

Ciasto:  5 żółtek  /  1 szkl cukru   /  3 łyżeczki proszku do pieczenia  /  3 szkl mąki  /  1 margaryna

Masa:  3 duże śmietany 18%  /  2 op. budyniu śmietankowego  1 cukier waniliowy  /  1 szklanka cukru  olejek cytrynowy 5 białek


Ze składników zagnieść ciasto. Połową wyłożyć natłuszczoną i posypaną mąką formę. Resztę schłodzić.Białka ubić z cukrem na sztywno. Śmietany wymieszać z cukrem waniliowym, olejkiem i budyniami. Dodać do białek. Delikatnie wymieszać. Wylać na ciasto. Włożyć do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez 20 min. Po tym czasie na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 20 min.  Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

sernik bez_sera_gotowe2
Categories: Ciasta, Desery

14 komentarzy so far.

  1. evemd napisał(a):

    Wygląda wspaniale! Pozdrawiam

  2. Eva napisał(a):

    Chętnie wypróbuje, wygląda apetycznie 🙂

  3. Andzia napisał(a):

    Pychotka:)Ciasto smakuje jak najprawdziwszy sernik,udaje się zawsze.Moja rodzina go uwielbia:)

  4. ania_m98 napisał(a):

    śmietana ma być słodka czy kwaśna ?

  5. Asia napisał(a):

    Budyń dodać jako proszek czy formę gotową?

  6. Olga napisał(a):

    Ja dodałam do masy pokrojone brzoskwinie z puszki. Polecam.

  7. eda napisał(a):

    Sernik gości u nas bardzo często, za pierwszym razem nikt nie chciał mi uwierzyc że nie ma w nie ma w nim sera.Polecam pychota!!!

  8. Ewa napisał(a):

    Na jaką formę jest ta porcja, pani Kasiu? Mam ochotę wypróbować ten przepis. Dodam, że przepis na ciasteczka owsiane robi furorę :)Pozdrawiam

    • Kasia napisał(a):

      A dziękuję bardzo 🙂 Bardzo się cieszę 🙂 Ten sernik robiłam w formie 20 x 37 cm. Pozdrawiam i zapraszam na kolejne słodkości, którymi się właśnie zajadam 🙂

  9. Barbara napisał(a):

    Znam ten przepis, tylko mam nieco inne proporcje masy. Daję 4 kubki śmietany (po 250 ml) + pianę z 7 białek + 1,5 budyniu. Dosmaczam sokiem z cytryny, dodaję krojone w kostkę brzoskwinie z puszki. A ciasto na wierzch daję od razu i piekę ok. 50 minut. Też pycha!

  10. Roksana napisał(a):

    Witam mam pytanie. Śmietana użyta do wypieku ma 360g czy 400g w pojemniku? Pozdrawiam

Leave a Reply


Udowodnij, że jesteś człowiek i oblicz poniższe działanie *