facebook

Polecam – danie ma zaskakująco fajny smak, nie tylko musztardowy.

 

kurczak w sosie muszt

2 piersi kurczaka  /  1/2 cebuli  /  1/2 papryczki chili  /  1,5 łyżki sosu sojowego  1/2 szklanki bulionu  1/2 cytryny  1 łyżka musztardy  1/4 szklanki śmietany  1/2 łyżeczki mąki  olej, sól, pieprz

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Natrzeć sosem sojowym, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 min do lodówki.

2. Chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, posiekać. Cebulę obrać, posiekać.

3. Na oleju zrumienić kurczaka z obu stron, przełożyć do rondla, zalać bulionem, dodać musztardę, wymieszać.

4. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i chili, dołożyć do mięsa. Dusić na małym ogniu 40 min.

5. Mąkę wymieszać ze śmietaną, rozprowadzić niewielką ilością sosu, wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 5 min. Kurczaka nałożyć na talerze, polać sosem.

 

Categories: Dania z drobiu, Obiady

One Response so far.

  1. anka pisze:

    Przepis zabieram, tak podany kurczak musi być smaczny!

Leave a Reply



− 6 = zero