facebook

Risotto to popularna włoska potrawa przyrządzana z ryżu podsmażonego na tłuszczu z cebulką i czosnkiem, następnie duszony jest w winie lub bulionie. W trakcie duszenia ryż pęcznieje i oddaje skrobię przez co staje się klejący i gęsty.

 

cebula  /  2 ząbki czosnku  /  2 łyżki oleju  /  20 dag ryżu  /  1-2 łyżeczki chili w proszku  /  łyżeczka kurkumy  /  250 ml rosołu lub wywaru z warzyw  /  duża czerwona papryka  pęczek dymki  5 dag oliwek zielonych nadziewanych papryką  /  zielona papryka chili  /  50 dag mielonego wołowego lub wieprzowego  /  sól, pieprz  /  1/2 pęczka natki

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić razem na łyżce oleju, mieszając. Dodać ryż, chili w proszku, kurkumę i smażyć jeszcze 2 min. Wlać rosół i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Paprykę i dymkę oczyścić, posiekać, a oliwki pociąć w plasterki. Ryż z przyprawami przełożyć do miski i odstawić. Mięso smażyć na reszcie oleju, często mieszając, aż stanie się sypkie, przyprawić. Dodać ryż, pokrojoną paprykę, dymkę, natkę, chili i oliwki. Podgrzewać bez przykrycia 5 min. Posypać natką.

Czas: 35 min

Leave a Reply



dziewięć + 8 =