facebook

Sezon na wiśnie wprawdzie kończony, ale może mamy z nich zrobione kompociki, które można   wykorzystać..? Nie zapomnijmy, że wiśnie mają dużo leczniczych właściwości. Działają przeciwzapalnie, m.in. zapobiegają zapaleniu tętnic, czyli chronią przed chorobami układ krążenia, a tym samym – serce. Głośno jest też o antynowotworowych właściwościach wiśni. Znajdujące się w nich substancje hamują rozrost komórek rakowych.

 

Ciasto: 4 jajka  4 łyżki cukru  /  1 cukier waniliowy  4 łyżki mąki pszennej  /  1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem: 25 dag masła  /  2 galaretki wiśniowe  /  20 dag wiśni z kompotu  /  7 łyżek kwaśnej śmietany  /  6 łyżek cukru

Dodatkowo:  lukier  /  paczka okrągłych biszkoptów

Białka ubić, dodać cukry. Następnie dodać żółtka i mąki. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać to dwóch wyłożonych pergaminem tortownic (śr. 26cm). Piec ok. 30 min w 180 st. C.

Masło roztopić, dodać cukier, śmietanę i galaretki. Mieszać, aż się rozpuszczą. Do lekko ciepłej dodać połamane biszkopty i wiśnie. Biszkopty przełożyć masą. Wierzch udekorować lukrem.

 

Categories: Ciasta, Desery

Leave a Reply



trzy × = 27