facebook

Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Posypuje się je cukrem pudrem lub drobnym cukrem. Najsmaczniejsze są świeże, zresztą jak chyba wszystko, co smażone na głębokim oleju.

 

Chorros - ChDC

3 łyżki smalcu  /  20 dag mąki   /  3 jaja  olej do głębokiego smażenia  /  cukier puder  szczypta soli

Ciasto przygotować dzień wcześniej. Zagotować szklankę wody z solą i smalcem. Wsypać mąkę. Energicznie mieszając gotować, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie). Masę przestudzić, następnie ucierając mikserem wbijać po jednym jajku. Odłożyć.  Następnego dnia rozgrzać olej. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać długie paluchy do naczynia z tłuszczem. Smażyć na złoty kolor. Gdy lekko przestygną posypać cukrem pudrem.

25 sztuk

2 Responses so far.

  1. Nothing but a Housewife pisze:

    Niestety nie, ale chętnie poznam :) U mnie faworki w wersji tradycyjnej pyyysze!

  2. Gusia pisze:

    Bardzo fajne paluszki :) Ciasto nie należy do najłatwiejszych, ale przy okazji dowiedziałam się, że mam mocną szprycę :p

Leave a Reply



× siedem = 42