facebook

Diples to grecki deser wykonany z cienkiego ciasta. Ciasto wałkowane jest na długie paski, zwijane w rulon i smażone w gorącym tłuszczu, a następnie zanurzane w ciepłym miodzie. Diples mogą być wykonane w różnych kształtach, ale najpopularniejsze to spirale.

 

20130206_182640

250 g mąki  /  2 jajka  sok z jednej pomarańczy (ok. 50 ml mi wystarczyło)  /  szczypta soli  szczypta sody oczyszczonej  /  tłuszcz do głębokiego smażenia  /  2-3 łyżki miodu  /  łyżeczka cynamonu

1. Z mąki, jaj, soli, sody i wlewanego po trochu soku z pomarańczy zrobić na stolnicy gładkie ciasto.

2. Podzielić ciasto na 4 części i na stolnicy posypanej mąką jak najcieniej rozwałkować.

3. Wycinać z ciasta paski szerokości 5-7 cm i długości ok. 15 cm i zwijać ruloniki. Smażyć w gorącym tłuszczu bardzo krótko (ok.1-2 min).

4. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na półmisku, posypać cynamonem i polać podgrzanym miodem.

Leave a Reply



siedem − 3 =