facebook

Szybkie, zgrabne i  fajne jako przekąska, bo są małe i każda może być inna.

 

ciasto: 25 dag mąki  /  sól  /  3 dag drożdży  /  1 łyżka oleju

farsz: 10 dag pokrojonych pomidorów z puszki (ew. przecier)  /  2 ząbki czosnku  oregano  /  20 dag mozzarelli  /  20 dag pomidorów  / 5 dag oliwek  /  10 dag kiełbasy  /  pieprz, sól

1. Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, drożdżami oraz olejem. Stopniowo wlewać 120 ml letniej wody i wyrobić ciasto o dość gęstej konsystencji. Kiedy nie będzie się już kleiło do dłoni, przełożyć je do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyrobić ponownie, podzielić na 8 części i rozwałkować na niewielkie placki.

2. Posiekane pomidory zmiksować z przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i oregano i dusić 10 min. Packi posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry pomidorów, kiełbasy i mozzarelli. Na wierzchu ułożyć oliwki.

3. Piec w temp. 250 st. C przez 10-12 min, aż brzegi się zrumienią.

 

Leave a Reply



3 + = dziewięć