facebook

Pyszne, kaloryczne (niestety) tosty z chleba i sera.

 

tosty z serem2

250 g chleba  /  100 g mozzarelli lub innego sera  /  8 łyżek mąki  /  2 jaja  /  sól  /   olej do smażenia

1. Chleb pokroić na kromki grubości 1/2 cm. Odkroić skórkę. Miękisz pokroić na kwadraty o boku 4-6 cm. W takie same kwadraty pokroić ser w plastry o grubości 1/2 cm. Na jeden kawałek sera powinny przypadać dwa kawałki chleba.

2. Wkładać ser między dwa kawałki chleba. Boki kanapek moczyć w wodzie i obtaczać kilkakrotnie w mące.

3. Jajka roztrzepać starannie z odrobiną soli. Delikatnie obtoczyć w nich „kanapki”. Odstawić.

4. Smażyć w dużej ilości tłuszczu na jasnozłoty kolor. Odsączyć i podawać gorące.

 

tosty z serem1
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia włoska. Encyklopedia kulinarna”.

2 Responses so far.

  1. Katarzyna Toczek-Gierula z Facebooka pisze:

    To kiedy nas na nie zapraszasz?

  2. pyyyyycha :) tak słonecznie wyglądają :)

Leave a Reply



8 − = trzy