facebook

Pyszne, chrupiące skrzydełka, pochodzą z kuchni amerykańskiej.

 

12 skrzydełek  /  100 g orzeszków ziemnych, solonych  /  1 łyżka mąki  /  2 jaja  /  2 łyżki wody  /  sól, pieprz  /  pieprz cayenne  Sos:  1 papryczka chili  /  1 cebula  /  1 czerwona papryka  /  2 łyżki oleju  /  200 ml ketchupu

1. Orzeszki zmielić drobno na panierkę i wymieszać z mąką
2. Skrzydełka oprószyć solą, pieprzem i pieprzem cayenne.

3. Zanurzać mięso w jajku roztrzepanym z wodą i obtoczyć w orzechowej panierce, dobrze dociskając.

4. Smażyć na gorącym oleju 8-10 min. Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać z sosem.

sos: Paprykę okroić w kosteczki, podsmażyć na gorącym oleju z posiekaną cebulą, pokrojoną papryczką, domieszać ketchup. Odstawić.

 

Czas przygotowania: 20 min

porcji: 4

One Response so far.

  1. Kasia pisze:

    Soczyste, w chrupiącej panierce, z pikantnym sosem, po prostu pycha :)

Leave a Reply



+ dziewięć = 15