facebook

Gdy na półkach mamy tylko makaron z pomocą kilku dodatków możemy wyczarować takie cuda. Dotąd znany mi był makaron z serem. A z jabłkami dopiero teraz odkryłam :)

 

20130201_152032

15 dag średniego makaronu (np. kokardki)  30 dag twarogu  /  2 jajka  /  1/2 szkl mleka  /  3 łyżki cukru  /  łyżka mąki    kilka kropel olejku waniliowego  /  3-4 duże jabłka  /  sól   /  tłuszcz do formy  Posypka:  2-3 łyżki bułki tartej  /  2 łyżki masła   2-3 łyżki cukru

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzić. Utrzeć lub widelcem rozmieszać twaróg, jajka, mleko, cukier, mąkę i olejek. Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, wymieszać z masą. Wszystko wymieszać z makaronem. Wyłożyć do natłuszczonej formy żaroodpornej. Posypka: zrobić kruszonkę w rękach lub mikserem. Posypać makaron. Piec ok. 40-50 min w temp. 160 st. C.

Porcji: 4-5

Czas: 35 min + pieczenie

 Zostaw komentarz jeśli zrobiłeś/-łaś i napisz czy smakowało :)

Leave a Reply



pięć × 1 =