facebook

Najlepsze muffinki jakie do tej pory jadłam! Pyszne! Przez nie stwierdziłam, że uwielbiam cynamon. Bo one są cynamonowe. Może nie smakują jak nasze polskie pączki, ale bliżej im do angielskich.

 

20130201_151330

Składniki na 9 sztuk:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej  /  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  1/2 łyżeczki soli  /  1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  1/2 łyżeczki cynamonu  /  1/3 szklanki oleju  3/4 szklanki cukru  1 jajko  /  3/4 szklanki mleka  Ponadto:  ok. 60 g masła roztopionego   /  1/3 – 1/2 szklanki drobnego cukru  /  1 łyżka cynamonu

Tradycyjnie jak na muffiny: w jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon), w drugim mokre (olej, roztrzepane jajko, mleko). Połączyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle, następnie dokładnie w cukrze z cynamonem.

Przepis pochodzi z tej strony.

 

One Response so far.

  1. Domi z kuchni pisze:

    To coś zdecydowanie dla mnie! Następnym razem muszę moje muffinki potraktować cynamonem :)

    Dziękuję za zgłoszenie do akcji,
    Domi!

Leave a Reply



cztery + = 8