facebook

Pierwszy raz zagościł u nas na święta w 2012 roku- dobra okazja aby „zareklamować” tak pyszne ciasto. Typowo zimowe ciasto, przygotowywane często na święta.

orzechowiec_gotowe1

ciasto:  40 dag mąki  /  1/2 szkl cukru  /  2 jajka  /  2 łyżeczki miodu  /  15 dag masła  /  2 łyżeczki sody

masa budyniowa:  3 szkl mleka  /  3 łyżki mąki  4 łyżki mąki ziemniaczanej  /  1 masło

masa orzechowa:  25 dag orzechów włoskich  /  2 łyżki miodu  /  1/2 szkl cukru  /  15 dag masła

1. Składniki masy orzechowej podsmażyć na patelni, mieszając cały czas ok.15 min.

2. Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na pół, wyłożyć dwie natłuszczone blaszki. Na jedno ciasto wyłożyć orzechową masę. Upiec oba placki w temp. 180 st. C przez 15-20 min.

3. Mleko zagotować z margaryną, gdy będzie wrzało dodać obie mąki rozmieszane w odrobinie zimnego mleka.  Ciepłą masą przełożyć placki, tak, aby orzechy były na wierzchu.

 

 

 

Categories: Ciasta, Desery

One Response so far.

  1. kuchareczka15 pisze:

    ciasto swietne. Bardzo smaczne o latwe w zrobieniu. :)

Leave a Reply



× siedem = 7