facebook

Mój sposób na wykorzystanie białek, które często nam pozostają. A że wyjść jest niewiele – bo głownie to bezy, ja wybrałam pieguska :) Ciasto jest bardzo proste i dość znane.

 

piegusek

200 g mąki  /  250 g rozpuszczonego masła  200g cukru pudru  1 szklanka białek  /  200 g maku  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  skórka otarta z cytryny  8 g cukru waniliowego  dodatkowo:  cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, następnie dodajemy mak oraz rozpuszczone masło, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie łączymy z masą makową, pod koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz cukier waniliowy. Ciasto przekładamy do keksówki o wym. 25×12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok godz, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

Przepis z książki: Świąteczne słodkości.
 
Categories: Ciasta

Leave a Reply



pięć − 5 =