facebook

Czemu by zimą nie zrobić leczo..? Przeważnie robię latem i jesienią, gdy są świeże i tanie warzywa typu pomidor, papryka i cukinia. A teraz, zimą, zrobiłam je w wersji zapiekanej z żółtym serem :)

 

20130123_155801

2 czerwone papryki  /  2 żółte papryki  /  2 pomidory  /  1 cebula  /  40 dag kiełbasy (w oryginale chorizo)  /  15 dag tartego żółtego sera  /  20 dag kwaśnej śmietany  /  sól, pieprz, chilli

Kiełbasę pokroić w talarki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i chilli. Wszystko przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, wymieszać ze śmietaną, posypać serem. Zapiekać ok. 25 min w temp. 180 st. C.

 

20130123_155822

Przepis pochodzi z książki „Zapiekanki na 100 sposobów„.

3 Responses so far.

  1. madlene17 pisze:

    Bardzo fajny pomysł na aromatyczną i sycącą zapiekankę:)

  2. czarrna pisze:

    wygląda bardzo apetycznie

  3. Ela Dymart pisze:

    Warzywa pod każdą postacią !
    Czyli zdrowie na talerzu :)
    Szczególnie jesienią można dać upust fantazji i połączyć różne warzywka.
    Ja zrobiłam leczo tak samo jak na blogu.
    Wzięłam tylko inną kiełbasę (tak myślę), bo podwędzaną polską. I mam polskie leczo :)
    Zapomniałam dodać, że pyszne.
    Do tego bułeczka i kolacja jak się patrzy !

Leave a Reply



− 6 = trzy