facebook

Mój pierwszy creme brulee :) Pyszniutki… :) Myślę, że każdemu przypadnie do gustu.

 

20130209_125511

200 ml śmietanki 30%  50 g cukru  /  1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej  /  1 łyżeczka esencji waniliowej  /  2-3 żółtka

Śmietanę zagotować z esencją waniliową. Żółtka roztrzepać z cukrem przez ok. 1 min (nie robimy kogla – mogla). Do gorącej śmietanki dodać kawę i wymieszać. Gorącą zalać żółtka, cały czas mieszając trzepaczką. Powstałą masę przelać do naczynek żaroodpornych. Naczynka wstawić do głębokiej blachy wypełnionej gorącą wodą, do połowy wysokości naczyń. Całość wstawić na ok. 40 min do nagrzanego piekarnika do 140 st. C i piec aż krem będzie sprężysty i twardy w środku.

 

20130209_130803

 

Wychodzi 6 małych kokilek.

Przygotowanie: 30 min

Pieczenie: 40 min

4 Responses so far.

  1. gin pisze:

    No niech mi ktoś kupi palnik! Cudownie wygląda :)

  2. Katarzyna Toczek-Gierula z Facebooka pisze:

    Piękne

Leave a Reply



trzy + = 10