facebook

Zauważyłam, że szukacie prostych i popularnych dań. Dlatego postanowiłam na tym się skupić i proponuję pyszną fasolkę po bretońsku. Lubię ją gotować, ponieważ zastępuje mi ona drugie danie :) A wcale dużo pracy nie wymaga.

 

fasolka 2

2 – 2,5 l wody lub bulionu  /  40 dag fasoli Jaś  /  30 dag boczku  /  30 dag kiełbasy  /  1 marchewka  1 cebula  1 łyżka cukru  3 łyżki przecieru pomidorowego  /  sól, pieprz  papryka słodka i ostra  /  kminek  /  majeranek  /  tymianek  /  liść laurowy  /  ziele angielskie

Fasolę zalać wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień ugotować ją w bulionie lub wodzie z kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na chrupiąco. Dodać posiekaną cebulę i oprószyć cukrem. Gdy cebula lekko się skarmelizuje wrzucić z boczkiem go gotującej się fasoli. Dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę. Następnie kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do fasoli.Gdy fasola będzie już miękka dodać przecier pomidorowy i doprawić papryką,ziołami,  solą i pieprzem.

One Response so far.

  1. bardzo lubię to danie ale chyba głównie dlatego że dobrze je wspominam z czasów dzieciństwa

Leave a Reply



+ osiem = 15