facebook

Pyszne, lekko kwaskowate ciasto. W ten sposób można przygotować ciasto z innymi owocami.

 

DSCF0929

450 g mąki  /  2 jajka  /  100 g masła  /  1 1/3 szkl mleka  /  3/4 szkl cukru  30 g świeżych drożdży lub torebka drożdży suszonych  cukier waniliowy /  szczypta soli 750 g  rabarbaru (lub rabarbar + truskawki – proporcje wg upodobań)
Kruszonka 200 g mąki  /  100 g masła pół szkl cukru 

Składniki na kruszonkę zmiksuj na średnich obrotach i włóż do lodówki. Rozpuść masło i zostaw do przestygnięcia. Jajka ubij z dwiema łyżkami cukru i szczyptą soli. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i przykryj na 10 minut, aż zaczną pracować. Zmiksuj mąkę, cukier, cukier waniliowy, ubite jajka i drożdże z mlekiem. Dodaj masło i wyrób na gładkie ciasto. Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście połóż pokrojone owoce, posyp kruszonką. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Piecz 50 minut w 190°C. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy jest upieczone.

Categories: Ciasta

6 Responses so far.

  1. deserowo pisze:

    mmm… uwielbiam, już nie mogę się doczekać tego smaku ;) jak najszybciej muszę wybrać się po rabarbar :)

  2. iza pisze:

    ojj lubię takie drożdżowe ;)

  3. Olcik pisze:

    Luubię!
    bardzo lubię:)

    Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do rabarbarowej akcji :)

  4. Skrytożerca pisze:

    Czytasz mi w myślach! Szukałam przepisu na drożdżowe z rabarbarem, a to wygląda idealnie :) :)

  5. Aneta76 pisze:

    Witaj!Zrobiłam to ciasto dzisiaj z podwójnej porcji – wyszło rewelacyjne, miękkie, bardzo smaczne, pół tortownicy zjedliśmy od razu, jeszcze wręcz gorące, tak nam smakowało. Świetny przepis z którego będę na pewno korzystać wiele razy, już w następnym tygodniu zamierzam je ponownie upiec. Jest boskie!!!
    Jutro prześlę na maila zdjęcia ciasta, aby wziąć udział w konkursie z okazji 1 rocznicy Twojego wspaniałego Blogu!!!
    Aneta

Leave a Reply



5 + = trzynaście