facebook

Pyszny obiad – kurczak i bogactwo warzyw. Zdrowo i kolorowo.

 

DSCF3084

300 g piersi z kurczaka  /  150 g ryżu  /  100 g fasolki szparagowej  /  1 czerwona papryka  /  100 g pędów bambusa (ze słoika)  /  mały kawałek imbiru  /  2 ząbki czosnku  /  2 łyżki sosu sojowego  /  2 łyżki soku z cytryny   /  2 łyżki oleju orzechowego (ew może być zwykły)   /  sól, pieprz

Ryż ugotować na sypko. Imbir i czosnek obrać i posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny, sosem sojowym i olejem. Pierś z kurczaka pokroić w paski, wymieszać z marynatą. Fasolkę obgotować w osolonej wodzie, osączyć. Paprykę pokroić w paseczki. Na rozgrzaną patelnię włożyć mięso z marynatą i usmażyć na złoty kolor. Dodać warzywa i kiełki bambusa, posolić, popieprzyć. Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 min. Wyłożyć na ryż.

DSCF3081

Czas: 30 min

2 porcje

Leave a Reply



+ 9 = trzynaście