facebook

Przepyszne pierogi z ziemniakami i fetą podkradnięte z blogu Domi :) Zachęcam do wypróbowania – są rewelacyjne!

 

pierogi

Ciasto:  300g mąki pszennej tortowej  /  1 żółtko  /  ok. 125ml gorącej wody  /  szczypta soli  /  50g miękkiego masła

Farsz:  600 g ziemniaków  /  270 g  sera  typu feta (u mnie Favita)  /  sól, pieprz do smaku  /  3 duże ząbki czosnku

Okrasa:  4 łyżki masła  /  kilka gałązek rozmarynu

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować na miękko w osolonej wodzie, odstawić, by całkowicie ostygły. Kiedy będą zimne, przecisnąć je przez praskę, przecisnąć przez tą samą praskę również ser.

Przez praskę do czosnku przecisnąć dwa razy ząbki i dodać do masy, wymieszać i w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.

Mąkę wymieszać z gorącą wodą, dodać sól, masło i żółtko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto – w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, odłożyć ciasto na blat i przykryć miską.

Ciasto dzielić na części i wałkować niechude placki, wycinać kółka i kółka rozwałkowywać tak, by były dość cienkie. Lub rozwałkować całe ciasto i wycinać szklanką pierogi.

Nakładać farsz łyżeczką i zaklejać ciasto, odkładać pierogi na wysypaną mąką deskę lub blat.

W garnku zagotować osoloną wodę z olejem, do wrzącej wkładać po kilka(naście) pierogów i gotować od tego czasu 4 minuty (nie od wypłynięcia na wierzch, tylko od włożenia). Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą  przekładać na talerze.

Na patelni rozpuścić masło i dodać posiekany rozmaryn, smażyć razem chwilę i polać pierogi.

 

pierog

3 Responses so far.

  1. Eliza pisze:

    Pasowałyby mi takie pierogi, lubię takie smaki :)

  2. kimek pisze:

    Ruskie po grecku? czemu nie:)
    Wyglądają zachęcająco. Masło z rozmarynem świetnie się skomponuje, tak trochę po włosku :)

  3. Ela Dymart pisze:

    Pierogi ruskie z fetą ? Czemu nie ? Spróbowałam zrobić. Tak byłam ciekawa nowego dla mnie smaku, że zrobiłam przerwę degustacyjną. I nie pożałowałam. Pyszne i delikatne.
    Nie miałam „na stanie” świeżego rozmarynu, więc użyłam suszonego. … Nie używam do ciasta jajek, ale żółtko nie powoduje tego, że ciasto jest twarde. Użyłam. Trzy ząbki czosnku to dla mnie za dużo. Wzięłam jeden. Myślę, że bez czosnku te pierogi też byłyby dobre.

Leave a Reply



− pięć = 0