facebook

Podzielę się z Wami przepisem na chleb żytni. To  mój pierwszy żytni chlebek :) Pyszny, taki mięciutki! Z podanej porcji wyjdą dwa takie chlebki jak na zdjęciu

 

chleb żytni

Składniki na długą keksówkę lub dwie krótkie:

5 dag drożdży  2 szklanki letniej wody (37 st.C)  /  2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju  /  1 łyżka miodu  /  1/4 łyżki soli  /  5 szklanek mąki żytniej

Drożdże rozetrzeć, rozmieszać w niewielkiej ilości letniej wody. Dodać tłuszcz, miód i sól, wymieszać. Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wyłożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać, uformować jeden lub dwa chlebki, przełożyć do formy. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30-40 min do wyrośnięcia. Piec ok. 20-40 min (w zależności ile chlebków) w temp. 220 st. C.

Źródło: Książeczka „Domowy wypiek chleba„.

 

Categories: Chleb drożdżowy

Leave a Reply



5 × = czterdzieści pięć