facebook

Sezon dyniowy już nastał – pojawiła się już ona w sklepach. Z tej okazji polecę Wam potrawkę z dynią. Osoby będące na lekkostrawnej diecie polubią łagodny smak potraw z dyni. Kto już jadł dynię tego roku???

 

 

1 dynia (ok. 2 kg)  /  40 dag ziemniaków  /  1 cukinia  /  1 cebula  /  1-2 ząbki czosnku  /  2 łyżki oliwy  /  50 dag mielonego mięsa  /  sól, pieprz  /  0,5 l bulionu warzywnego  /  0,25 l skondensowanego mleka bez cukru  /  ew. 4-5 łyżek jasnego sosu pieczeniowego (z torebki)  /  2 łyżeczki suszonego majeranku

1. Z dyni wydrążyć miąższ, oczyścić z pestek, pokroić w grubą kostkę. Obrane ziemniaki i cukinię pokroić w kawałeczki. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić mięso. Doprawić.

2. Mięso przełożyć do garnka. Dodać czosnek, cebulę i ziemniaki. Wlać bulion. Gdy zawrze, zmniejszyć płomień, gotować 10 minut. Dołożyć dynię oraz cukinię. Dusić razem 10 minut. Pod koniec wlać mleko i wsypać sos pieczeniowy. Doprawić.

Czas przygotowania: 60 minut

Leave a Reply



× trzy = 6